Eudora sähköposti

Eudora-ikkuna ja asetukset

Eudoran ohjelmaikkuna on alla olevan kuvan kaltainen. Kun ohjelma avataan ensimmäisen kerran asennuksen jälkeen Viesti-ikkunaa ei vielä näy, vaan alue on harmaa.

Eudoran ikkuna jakautuu useaan osaan. Sinänsähän se on normaali windows-ikkuna.

Käytössä olevan Eudoran asetuksia muutetaan Tools -valikon Options -komennolla avautuvassa ikkunassa. Options -ikkuna sisältää kaikki Eudoran käyttöön liittyvät asetukset.Ohjelman moitteeton toiminta edellyttää oikeita asetuksia, joskaan kaikkia kohtia ei tarvitse määritellä. Seuraavassa käsitellään keskeiset asetukset. Sama määrittely saattaa esiintyä useassa kohdassa, mutta se selitetään vain kerran, kun se esiintyy uudestaan voi jo toimia mallin mukaan eikä määrittelyä yleensä tarvitse enää silloin tehdäkään.

Kuvaa koskeva selitys on aina kuvan alla.

Getting Started -välilehdessä annetaan käyttäjän selväkielinen nimi ruutuun Real name: Email address: -ruutuun tulee sähköpstiosoitteesi.Tulevan postin palvelin määritellään kohdassa Mail Server (Incoming): Käyttäjätunnus annetaan kohdassa User Name: esimerkiksi matti.meikalaine@sci.fi . Lähtevän postin palvelin määritellään kohdassa SMTP Server (Outgoing): Sähköposti saattaa olla eri palveluntarjoajalta kuin internetyhteytesi. Kohtaan tulee internetyhteytesi tarjoajan lähtevän postin palvelin. Allow autethentication -kohdan valinta saa olla. Mikäli asetukset on tehty asennusvelhon avustuksella tiedot ovat jo valmiina, eikä näitä asetuksia tarvitse tehdä enää uudestaan, mutta mahdolliset muutokse tehdään tätä kautta.

.

Välilehdessä Checking Mail on postipalvelin ja käyttäjätunnus jo valmiina edellisen kohdan perusteella. Kohdassa Check for mail every määritellään kuinka usein posti luetaan postilaatikosta. Syötä ruutuun haluamasi minuuttimäärä, 10 - 15 minuuttia on sopiva. Tarkistus toimii vain jos internetyhteys on päällä.

Send on check Q:lla merkityt (Queu=jono), merkityt lähettämättömät viestit lähetetään samalla kun käyttäjä tarkistaa postilaatikkonsa. Valinta kohdassa Save password tallentaa sähköpostisi salasanan koneelle, jolloin sitä ei tarvitse joka kertaa syöttää. Tietoturvasyistä älä tallenna salasanojasi milloinkaan koneelle.

Incoming Mail -välilehdessä määritellään mm. käytettävä postiprotokolla. Oletuksena valinta on kohdassa POP. Se on yleisesti internetissä käytettävä protokolla, joten valinta käy sellaisenaan. Palveluntarjoajasi ohjeistä selviää, jos käytössä on IMAP-rotokolla.

Oletuksena Eudora siirtää viestit palvelimelta käyttäjän kiintolevylle. Mikäli valinta Leave mail on server on päällä viesteistä jätetään kopio palvelimelle. Jos viestit jätetään palvelimelle, niitä voi lukea uudelleen toisella koneella. Ellei viestejä jätetä palvelimelle, ei viestiä enää voi lukea toisella koneella.

Delete from server after -kohdassa määritellään kuinka monen päivän jälkeen viestit tuhotaan palvelimelta. Kohdassa Delete from server when emptied from Trash oleva valinta tuhoaa viestit palvelimelta kun ohjelman roskakori tyhjennetään. Skip messages over kertoo minkä kokoisista viesteistä näytetään vain alkuosa, oletus 40 kt.

Authentication style: -kohdassa määritellään miten käyttäjä tunnistetaan. Oletus on Password.

Välilehdessä Sendig Mail määritellään lähtevän postin palvelin SMTP-server. Domain to
add to unqualified addresses
-ruudussa määritellään domain, joka lisätään viestin vastaanottajan osoitteen perään automaattisesti, jos osoitteesta puuttuu @-merkki, määritystä ei ole välttämätöntä tehdä. Immediate send lähettää viestin heti kun Send -painiketta painetaan. Valintaruuduissa olevia valintoja ei ole tarpeen muuttaa.

Composing Mail -välilehti. Eudorassa on mahdollista käyttää erilaisia allekirjoituksia. Mitä käytetään oletuksena määritetään Signature -ruudussa (kuvassa määritys on Standard). Valinnalla Keep copies määritellään, otetaanko lähtevistä viesteistä kopio. Jos otetaan, se tallentuu Out -kansioon paikalliselle koneelle. On sinänsä järkevää ottaa viesteistään kopio, siten voi tiukan paikan tullen todistaa mitä tuli lähetettyä. Luonnollisesti Out-kansio on kuitenkin joskus tyhjennettäväkin.

Word wrap automaattinen tavutus. May use quoted printable -valinta säätelee skandimerkkien koodausta viestissä. Valintaa ei ole syytä tehdä, koska se saattaa aiheuttaa ongelmia liitetiedostojen käsittelyssä.

Replying -välilehdessä olevat asetukset vaikuttavat vastausviestien lähettämiseen. Oletuksena valinnat ovat kohdassa Include signature on reply ja Quote only the selected text. Niihin ei tarvitse koskea. Valinnoilla vastausviestiin sisältyy allekirjoitus ja vastauksessa siteerataan vain valittu teksti.

Attachments -välilehdessä määritellään liitetiedostojen käsittelyyn liittyviä asioita. Encoding method: kohdassa on valinta MIME, valinta käy sellaisenaan. When message emptied from Trash -valinta poistaa liitteen automaattisesti, kun viesti poistetaan Eudoran roskakorista.

Fonts -välilehdessä määritellään fontit niin viestiin, tulostukseen kuin näytöllekin. Täältä valitaan myös kyrilliset fontit niitä käytettässä.

Viewing Mail -välilehdessä on viestin lukemiseen liittyviä asetuksia. Valinta Show message preview pane tuo näkyviin postikansioikkunan alareunaan esikatseluikkunan, jossa näkyy kansiosta valittu viesti. Valinta kohdassa Mark previewed message as read after 5 seconds merkitsee kyseisen viestin luetuksi annetun sekuntimäärän jälkeen. Näin menetellen ei kaikkia viestejä välttämättä tarvitse erikseen avata luettavaksi.

Automatically open next message. Seuraava, lukematon viesti avataan automaattisesti, jos valittuna oleva viesti siirretään tai tuhotaan.

Miscellaneous -välilehti sisältää sekalaisia asetuksia. Switch messages with merkitsee sitä, että voit selata postilaatikoiden viestejä eteen ja taaksepäin valitsemillasi näppäinyhdistelmillä. Say OK to alerts after 120 second(s). Käyttäjä saa ilmoituksen näytölle tulevaan ikkunaan ilmenevistä tietoliikennehäiriöistä. Kun tämä kohta on valittu, näytölle tulevat kuitattavat ilmoitukset oletaan kuitatuiksi OK-painikkeella 2 minuutin kuluttua, jonka jälkeen ohjelma etenee. Auto-save message every 10 minute(s) tallentaa viestit automaattisesti annetun ajan välein.

Atk-ohjeet | Kyrilliikka
Asentaminen | Asetusvelho | Asetukset | Postinkäsittely | Suodattaminen

Sivuston alkuun | Kehykset