Eudora sähköposti

Eudora on sinänsä varsin monipuolinen sähköpostiohjelma, mutta sen kehittäminen on hidasta. Sitä ei milloinkaan ole ollut saatavana suomenkielisenä, mutta on siitä huolimatta varteenotettava vaihtoehto. Suomenkielisessä ympäristössä suosiota on vienyt mm. webmailit ja Windowsin mukana tuleva Outlook Express, joka on suomenkielinen ja sinänsä yksityiskäyttöön sopiva ohjelma. Lisäksi se asentuu käyttöjärjestelmän mukana. Tietoturvasyistä sen käyttöä ei kuitenkaan suositella.

Eudorasta on aina versioon 5.xx saakka ollut tarjolla sekä maksuton Light-versio että maksullinen Pro-versio. Light-versio on ollut riisuttu versio ja vasta maksullisen Pro-version myötä on saanut käyttöönsä kaikki Eudoran ominaisuudet. Sinänsä Light-versiokin on ollut käyttökelpoinen ratkaisu.

Eudoran versio 5.1 muutti tilanteen. Nyt samaa Eudoraa voi käyttää kolmessa tilassa. Ilmaisversiona toimii Light mode ja edelleenkin siitä puuttuu joitakin ominaisuuksia, esimerkiksi usean postitunnuksen käyttö. Sponsored mode (mainosversio) on sekin ilmainen ja lähes täydellinen versio ohjelmasta, mutta se näyttää mainoksia. Paid mode -tila (kaupallinen), ei puolestaan näytä mainoksia, mutta on maksullinen. Tilasta toiseen voi vaihtaa asentamatta ohjelmaa uudelleen eikä vaihto vaikuta myöskään viesteihin. Tässä oppaassa käytetään versiota 7.0 ja Sponsored mode-tilaa.

Mainosversiossa on erillinen mainosikkuna avattuna ohjelman vasemmassa alalaidassa. Ikkunassa näkyy vaihtuvia mainoksia eivätkä ne haittaa ohjelman käyttöä.

Eudora toimii Outlook Expressin rinnalla kummankaan ohjelman häiriintymättä. Myös MS Outlookin maksullinen versio voi olla koneella edellisten kanssa ja kaikki toimivat toisiaan häiritsemättä. Näin Eudoraa voi kokeilla kaikessa rauhassa tarvitsematta heti luopua aiemmasta sähköpostiohjelmasta.

Eudora löytyy osoitteesta http://www.eudora.com. Tiedoston koko on n. 16,6 megatavua ja versionumero on 7.1. Ohjelma toimii Windowsin versioissa 98/ME/2000 ja XP, Vistassa ja Win 7:ssä en ole testannut. Ohjelma on vuodelta 2006. Uudempi versio on kehitteillä, mutta on vielä betavaiheessa.

Eudoraa ei siis ole suomennettu ja sen käytöstäkään ei ilmeisesti ole suomenkielistä kirjaa, joskin joissakin on oma luku Eudoraa varten ohjelman perustoiminnoista. Verkosta löytyy hyviä suomenkielisiä ohjeita myös pdf-muodossa, mutta html-versiollekin lienee käyttöä. Seuraavassa ohjeessa käsitellään ohjelman asentamista, asetuksia, viestien vastaanottamista ja lähettämistä sekä viestien suodattamista. Kaikkia Eudoran piirteitä ei tässäkään käydä läpi, mutta peruskäyttäjän kannalla oleellinen on mukana. Ohjelman sivuilta voi imuroida kattavan englannin kielisen käsikirjan.

Atk-ohjeet | Kyrilliikka
Asentaminen | Asetusvelho | Asetukset | Postinkäsittely | Suodattaminen

 

Sivuston alkuun | Kehykset