m. Wuorikoski

Kalkun - Mustavuoren kenttälonnoitus

Juoksuhauta

E-mail


Motto: Onnellisuus on matka, ei päämäärä.

 

 

 

Linnoitusalue

Kalkun–Mustavuoren puolustusvarustusalue

Kalkun ja Mustavuoren alue sijaitsee Tampereen länsilaidalla, Nokia rajan tuntumassa, Pyhäjärven pohjoisrannalla. Linnoitukset sijaitsevat Tampere–Nokia moottoritien pohjoispuolella ja Tampere–Pori rautatien varrella, pääosin radan eteläpuolella. Alue on inventoitu Pirkanmaan maakuntamuseon toimesta vuonna 2006. Inventoinnissa tarkastetiin ja dokumentoitiin noin 2,5 km taistelu- ja yhdys­hautoja ja lähes 90 niihin liittyvää linnoituslaitteen jäännöstä jä useita muita historiallisen ajan maarakenteita.

Linnoituksen rakentamisaikana alue kuului Pirkkalan pitäjän Villilän kylään, mutta sivuilla kaikki nimet ja sijainnit ovat nykyisen tilanteen mukaisia. Mustavuori oli linnoituksen rakantamisen aikaan nimel­tään Multivuori, eikä alueella ollut asutusta. Kalkkku muodostui alkuaan Myllypuoron länsipuolella sijaitsevalle alueelle kuuluen Pitkäniemen kylään. Tampereeseen alue liitetttiin 1.1.1937, mutta vasta vuonna 1945 alue sai virallisesti nimen Kalkku. Sitä ennen alueesta käytettiin nimitystä Petsanmäki.

Puolustusjärjestelmässä voi hahmottaaLinnoitusalue neljä linnoitusaluetta. Alueen luoteis- ja lounais­osassa sijaitsevat linnoitusalueet ”NW” ja ”SW”. Ne muodostavat ensim­mäisen ja alemman puolustuslinjan Kalkun­vuoressa, sijaiten 113–130 m korkeudessa mpy. Idempänä, alueen koillis- ja kaakkoisosassa, sijaitsevat linnoitusalueet ”NE” ja ”SE”. Nämä Mustavuoressa, joka linnoituksen rakentamisaikana tunnettiin nimellä Multivuori, sijaitsevat rakennelmat muodostavat toisen, ylemmän (121–140 m) puolustusvyöhykkeen. Kaikki asunto­suojat sijaitsevat tällä alueella, suurin osa koillisalueella (NE). Lounais­alueelta (SW) kaakkoisalueelle (SE) kulkee yhdyshauta, jonka puolivälissä, nykyisen Juok­su­hau­dan­kadun päässä sijaitsevat keittiö- ja taloussuojat. Ne ovat aivan yhdyshaudan vieressä, mutta niistä ei ole kaivettua yhteyttä yhdyshautaan.

Kaupungin mittausyksikön tekemän kartan mukaan puolustusvarustuksia oli alkuaan myös Mustavuoren etelärinteellä.

Kaksi pohjois–eteläsuuntaista noin 400 m pitkää taisteluhautaa ja kaksi itä–länsi­suuntaista noin 200 m pitkää yhdyshautaa liittävät linnoitusalueet toisiinsa muodostaen puolustusjärjestelmä rungon. Rautatien eteläpuolella sijaitseva linnoi­tusalue ”NW” sijaitsee Kalkunvuorenkadun molemmin puolin ja on laajuudeltaan non 400 x 70 m. Taistelu- ja yhdyshautoja on noin 450 m. Tämän linnoi­tus­alueen eteläosan rakentaminen on mahdollisesti jäänyt kesken. Kalkun kehätien itäpuolella oleva linnoi­tusalue ”SW” sijaitsee Kalkunvuoren laella ja rinteillä. Pituudeltaan alue on noin 300 m leveyden ollessa 130 m. Juoksuhautoja on noin 600 m ja taistelu- tai suojalaitteisiin kuuluneita maarakenteita on todettu 20 kpl.

Välittömästi Mustavuoren laskettelurinteen pohjoispuolelta alkaa linnoitusalue ”SE”. Alueen laajuus on noin 300 x 130 m. Taistelu- ja yhdyshautoja on noin 930 m ja taistelu- tai suojalaitteiden kuoppia sekä juoksuhautojen ulokkeita on todettu 33 kpl.

Välittömästi rautatien eteläpuolella, pienen mäen loivilla länsi ja luoteisrinteillä sijaitsee linnoitusalue ”NE”. Tämän alueen koko on noin 160 x 70 m ja juoksuhautojen pituus on noin 300 m. Taisteluasemien tai suojalaitteiden rakenteita on todettu 19.

Linnoituksen nykyisyys

Nykyisellään linnoitusalue muodostaa Tampereen laajimman yhtenäisen muinaismuiston. Museovirasto teki vuonna 1971 päätöksen ensimmäisen maailmansodan aikaisten linnoituslaitteiden suojele misesta muinaismuistolain (295/1963) 2. §:n tarkoittamina kiintei nä muinaisjäännöksinä.

Alueelle ryhdyttiin suunnittelemaan asutusta 2000-luvun alussa. Alueen erityispiirteeksi todettiin ennen ensimmäistä maailmansotaa rakennetut muinaismuistolain alaiset juoksuhaudat. Juoksuhauto jen osalta tavoitteeksi otettiin alueen kehittäminen historiapuiston suuntaan.

Pirkanmaan maakuntamuseo kehitti Skotlantilaisen mallin mukaan vapaaehtoistyöhön perustuvan Adoptoi monumentti -toiminnan. Siinä adoptoija seuraa adoptiokohteensa kuntoa ja tekee tarvittaessa hoitosuunnitelman mukaisia hoito- ja kunnostustoimia. Ensimmäiset adooptiot tehtiin vuonna 2009, jolloin linnoituksen Mustavuoressa sijaitsevalla osuudella adoptoitiin ensimmäinen kohde. Tätä kirjoitettaessa alueella on kolme paikallista adoptoijaa, mikä edesauttaa merkittävästi kohteen säilymistä ja tunnetuksitekemistä.

 

© Matti Vuorikoski 2023

Sivuston alku | USA | Venäjä | Seitsemisen kylät | Kalkun kenttälinnoitus |