Syntytarinoita
Tämä sivu muodostaa kaikkien tiedostojen perusta sisältäen kaikki kaikissa sivuissa olevat yhtesen eleme
Juhtimäen synnystä kerrotaan tarinaa, josta on lukuisia muunnelmia. Milloin tarina on saanut syntynsä ja kenen toimesta ei ole tiedossa. On mielenkiintoista seurata muunnelmien sisältöeroja. Miten kylä todellisuudessa syntyi, selviää sitten kirjasta. Aloitetaan vanhimmalla tunnetulla versiolla (Lähde: Suomen museo – Finskt Museum 1904.).
1. tarina
Juhtimäen kylässä Ikaalisten pitäjässä on 4 taloa, joiden asuttamisesta kerrotaan näin. Oli 4 veljestä, jotka tulivat aina Iittisten pitäjästä tänne asuntopaikkaa etsimään. Kun tulivat sille paikalle, jossa nuo talot nyt ovat, sanoi yksi veljeksistä: ”Tohon minä meinaan nisuja kylvää”, josta hänen taloansa ruvettiin Nisulaksi sanomaan. Toiselle kohtaa tultua arveli toinen veli:” Tossa minä luulen kestäväni”. Siitä hänen taloansa kutsuttiin Kestiläksi. Edemmäksi mentäessä sanoi kolmas veli: ”Tohon minä itteni liitän” ja siitä talosta tuli Liitiä. Vielä tuonnempana tuumaili neljäs veljeksistä: ”Tossa minä toivon eläväni” ja hänen talostansa tuli Toivonen.
2. tarina
Iivari Sepän kertomana tarina kuului seuraavasti:
Kurusta päin olivat ensimmäiset ihmiset tulleet Juhtimäkeen. Niitä oli viisi veljestä. Ne sanoivat:
Täs minä toivon eläväni.
Tähän minä itteni liitän.
Täs minä kestiä juon.
Täs minä nisua syön.
Minä menen tänne erä maahan.
Veljekset tulivat oikein maanviljelystä varten eivätkä kalastamaan. Kaskiviljelystä ne ensin pitivät. Vanhin tie Juhtimäestä vei Kuruun. Sekin osoittaa asukkaiden tulosuuntaa.
3. tarina
Toisenlaista versiota Juhtimäen ensimmäisistä taloista kertoi Iso-Röyhiöläinen Hilda Viitamäki. Tästäkin tarinasta on muitakin versioita.
Erään ja Juhtimäen Toivosille tuli ensimmäiset asukkaat. Ne kävivät toistensa kujansuussa hakoa ottamassa ja riitelivat toistensa karjalaitumista, vaikka vain kaks taloa oli. Samoin riitelivät täällä kalavesistä Kyrösjärvellä, vaikka toiset asu Kilvakkalassa ja toiset Viljakkalassa.
Sivuston alku | USA | Venäjä | Seitsemisen kylät | Kalkun kenttälinnoitus |