Fontit Kyril

Kyrilliikka tietokoneessa ja Internetissä

Windows XP

Windows XP on kyrillisen tekstin lukemisen ja venäläisillä www-sivuilla surffailu osalta helppo tapaus, koska useat kielet, joukossa venäjä, ovat valmiiksi esiasennettu.

Myös haluttaessa kirjoittaa venäjää päästään Windows XP:ssä helpolla. Tarvitsee vain asentaa kyrillinen näppäimistöohjain / näppäinjärjestys. Asennuksesta selviää vähäisilläkin taidoilla. XP:n mukana tuleva näpäinjärjestys on venäläinen kuten varhaisemmissakin Windowsin versioissa, joten foneettista näppäimistöä haluvavat joutuvat sen asentamaan.

Windows XP ja kyrillisen näppäimistön asentaminen

Niin kielituen kuin näppäimistönkin asentaminen tapahtuvat ohjauspaneelista. Ohjauspaneeli avataan napsauttamalla Käynnistä -painikketta. Avautuvasta valikosta valitaan komento Ohjauspaneeli. Ohjauspaneelista kaksoisnapsautetaan kuvaketta Aluekohtaisen ja kieliasetukset. Avautuvasta ikkunasta valitaan välilehti Kielet.

Kieli -välilehdessä valitaan, mitä kieliä varten Windows XP:hen on asennettu kielituki. Oletuksena on sekä suomen että englannin (USA) kielen tuki. Napsautetaan Tiedot -painiketta. Avautuvasta ikkunasta valitaan jokin asennetuista kielistä oletuskieleksi. Suomenkielisessä järjestelmässä se yleensä on suomi.

Tuen lisäys tiettyä kieltä varten tapahtuu napsauttamalla Lisää... -painiketta. Avautuvasta Lisää kieli -ikkunasta valitaan kieli ja näppäimistöasettelu. Windowsiin sisältyy kaksi mahdollista valintaa: venäläinen ja venäläinen (kirjoitukonenäppäimistö). Kuvassa näppäimistöasetteluksi on valittu Russian ASDF, joka on foneettinen näppäimistö. Se ei sisälly Windowsiin vaan on hankittava erikseen. Kun kieli on lisätty, se näkyy Tekstipalvelut ja syöttökielet -ikkunassa, jossa kieli voidaan myös poistaaa valitsemalla kieli ja napsauttamalla painiketta Poista.

Tehdään vielä määritykset kielipalkkia varten napsauttamalla painiketta Kielipalkki... Avautuvasta Kielipalkin asetukset -ikkunasta tehdään tarvittavat valinnat. Valinnat hyväksytään napsauttamalla OK-painiketta, jolloin palataan edellisen ikkunaan. Kielipalkista kielen vaihto tehdään hiirellä napsauttamalla.

Kieltä voidaan vaihtaa myös pikanäppäimillä ja tässä ikkunassa tehdään tämäkin valinta. Kuvassa näpäinyhdistelmä on Vasen Alt+Vaihto. Muita vaihtoehtoja voidaan valita Vaihda näppäinyhdistelmä... -painikkeella avautuvasta ikkunasta. Valinnat hyväkstyään napsauttamalla OK, jolloin palataan edelliseen ikkunaan. Määrittelyt on nyt tehty. Napsautetaan vielä OK-painiketta auki olevissa ikkunoissa tai suljetaan ne sulkemispainikkeesta.

Kielten vaihto ohjelmissa käy tämän jälkeen vaivattomasti joko kielipalkista tai näppäiyhdistelmällä.

Explorer -selaimessa kielikoodien automaattinen valinta tapahtuu valikosta Näytä, josta valitaan Koodaus ja automaattinen valinta.

Näytä -valikosta kielikoodauksen voi valita myös käsin. Tämä on tarpeen ainakin silloin, kun automaattinen valinta ei onnistu. Näytä -valikosta valitaan Koodaus ja sitten Lisää. Avautuvasta valikosta vielä Kyrillinen.


Atk-ohjeet | Kyrilliikka | Eudora
Windows 2000 | Windows XP

Sivuston alkuun | Kehykset