lippu

Red Exodus - Punapako

Suomalaisia stalinismin uhreja Venäjällä

Stalinin poliittisissa vainoissa 1930-luvulla murhattiin miljoonia ihmisiä, mukaan lukien arviolta 12 000–30 000 suomalaista, joiden joukossa oli muun muassa amerikansuomalaisia kommunisteja ja inkeriläisiä.

Vuosien 1937–1938 aikana Itä-Karjalassa Äänisen pohjoisrannalla sijaitsevan Sandarmohin joukkohautoihin päätyi 9 500 ihmistä. He edustivat lähes 60 kansallisuutta. Suomalaisia mäntykankaan mullassa makaa noin tuhat. Sandarmoh on hiekkainen mäntykangas kaksitoista kilometriä Karhumäeltä (Medvežegorsk) etelään Venäjän Karjalassa. Hautapaikat pidettiin visusti salassa. Sandarmoh oli Neuvostoliiton hajoamiseen asti suljettu alue. Joukkohaudat naamioitiin istuttamalla niiden päälle täysikasvuisia mäntyjä.

Kaikkia Itä-Karjalan joukkohautoja ei ole löydetty. Säilyneiden arkistotietojen mukaan vuosina 1937–1938 Petroskoin lähistöllä ammuttiin ja salaa hau­dattiin ainakin 3 776 henkeä. Teloituspaikka oli Krasnyi Bor. Paikalla teloitettiin 1 196 henkeä, joiden joukossa oli 580 suomalaista. Toinen tunnetuista paikoista on Puudosissa Äänisen itärannalla. Pietarin lähellä Levashovon metsässä on suuri joukkohautojen keskittymä, jossa arvioidaan olevan jopa 40 000 ruumista, joista ehkäpä toistakymmentätuhatta suomalaista. Sinne lähetettiin hävitettäväksi Muurmannin, Inkerin ja Pietarin suomalaisia.

Eri tahojen ylläpitämät internetsivustot tietoa aiheesta. Yksi tällainen sivusto on sand.mapofmemory.org/ , joka tarjoaa tietoja yli 5000:stä Sandarmohissa vuosina 1937 ja 1938 ammutusta. Tässä ovat mukana 1 111 Solovetskin leirin vankia ja kaikki Sandarmohissa ammutut suomalaiset. Sivusto on venäänkielinen.

Pdf-muodossa löytyy Eila Lahti-Argutinan kokoama lista Sandarmohissa teloitetuista suomalaisista.

 

Koti | USA | Venäjä | Ay-liike | Lenin-tekstit | Punapako | Kehykset